Mange virksomheder og kommuner ønsker at bygge grønt, bygge bæredygtigt og generelt have fokus på en mere cirkulær økonomi frem for en lineær økonomi – det gælder også i byggebranchen, hvor modulbyggeri, siges at være et miljøvenligt valg i forhold til traditionelle on-site byggerier.

Træf de rette valg – spar CO2

Byggebranchen står for en stor del af udledningen af CO2 – ifølge tidligere opgørelser helt op til 1/3 af den totale udledning af CO2. Produktionen af materialer er nævneværdig faktor i det regnskab og derfor kan der være en stor gevinst i at se på CO2 aftrykket af de materialer, der anvendes, når der bygges.

Undersøgelser viser, at skifter man 1m3 beton eller mursten ud med træ, så sparer man miljøet for 1 ton CO2.

Modulbyggeri er typisk bygget i træ og har en høj grad af genanvendelighed, hvilket gavner tanken om den cirkulære økonomi. Det stopper dog ikke der. I en bygning anvendes mange materialer, der har en miljøpåvirkning og her kan du træffe yderligere valg, der understøtter miljøet. Når der skal vælges gulve, lofter, facader etc. skal de valg være på linje med den bæredygtige økonomi. Hos Mobilhouse, en virksomhed, der beskæftiger sig med modulbyggeri, har man gjort sig tanker om valget af netop disse ting:

I udviklingen af vores nyeste modulserie, har vi aktivt taget flere valg, der er med til at gøre modulerne mere bæredygtige og det er en kontinuerlig proces i vores daglige arbejde.

Vi har valgt facader af naturlige materialer og vi har udvalgt nogle loft- og gulvløsninger, vi synes støtter op om den grønne linje. F.eks. er nogle af vores gulve fremstillet af ca. 90% genbrugsmaterialer og er ligeså slidstærke, som nogle af de mere traditionelle løsninger på markedet fortæller Stine Dahl, marketing- og PR-ansvarlig hos Mobilhouse.

Cirkulær økonomi i modulbyggeri

I modulbyggeri er der tænkt over at produktet kan genanvendes. Så når behovet for ekstra plads ikke længere er relevant, så kan bygningen afmonteres og flyttes hen til et sted, hvor der er brug for den plads. Alternativet er at virksomhederne eller kommunerne skal finde bygninger eller opføre nye bygninger, hver gang der opstår et midlertidigt behov.

Vi har mange institutioner, der har et midlertidigt behov for plads og de lejer så en pavillon i 2-3 år af os. Når de år er gået, så henter vi modulerne og gør dem i stand og lejer vi dem ud igen – måske til en ny institution fortæller Stine Dahl og fortsætter:

Når bygningerne ikke længere kan lejes ud, så henter vi dem hjem og her kan mere end 80% af materialerne fra modulerne genanvendes på anden vis og dermed er der meget lidt af vores moduler, der går tabt. Vi har inden produktionen tænkt grundigt over, hvilke materialer vi

anvender og derfor kan vi ende med så høj en genanvendelsesprocent slutter Stine Dahl.

Fremtidens byggemetode

Der er mange faktorer, at tage i betragtning, når en byggemetode skal vurderes. Men det er klart, med de mange muligheder inden for modulbyggeri i dag, så er det fremtidens måde at bygge på. Generelt vil byggeri med træ vinde frem, når træ bliver et mere anerkendt byggemateriale i Danmark, som det er hos vores naboer nordpå og modulbyggeriets fleksibilitet er helt klar værd at kigge på, når gælder at bygge miljøvenligt.